Mini kazán konvektor helyére

A régi fűtési rendszerek cseréje elengedhetetlené vált. Sokan döntenek úgy, hogy mini kazán kerüljön konvektor helyére lakásaikban. Ez a téma még kissé megfoghatatlan, ezért mindenképpen olvasson tovább, hogy megismerje a mini kazánokban rejlő lehetőségeket.

Ezek a készülékek ott lehetnek rendkívül hasznosak, ahol korábban konvektorok voltak. Általában ezek a lakóingatlanok kisméretűek, és valószínűleg nem rendelkeznek olyan kéménnyel, amely egy nagyobb volumenű fűtési rendszer működtetéséhez szükséges. A mai, modern fűtéstechnika azonban ilyen estekre is tud már költséghatékony megoldást. Mini kazán konvektor helyére telepítve abszolút képes ellátni egy kisebb lakást vagy irodát a szükséges hővel.

Általában, amikor mini kazán konvektor helyére kerül beszerelésre, mindenképpen figyelembe kell venni a lakás méretét. Egy ilyen rendszer egy körülbelül 50-70 négyzetméteres ingatlan fűtésére elegendő, bár van, aki csak helyi fűtéshez javasolja. A legfontosabb előny, hogy ezeket a mini kazánokat a konvektor faláttöréséhez telepítik, ami elvezeti a keletkezett égésterméket. Ebből kifolyólag az ilyen rendszerek telepítéséhez nincs szükség kémény kialakításra, terveztetésre vagy engedélyeztetésre.

Amivel számolnunk kell, ha mini kazán konvektor helyére lesz telepítve, hogy lesznek járulékos költségek. Először is a konvektorok leszerelése után ki kell építeni a radiátoros hálózatot. Ez ilyen kis ingatlanokban, arányaiban kisebb kiadás, mint egy nagyobb esetében. Emellett érdemes elgondolkodni a hőszigetelés kérdésén, illetve a nyílászáró cseréken. A fűtéskorszerűsítés önmagában semmit nem ér, ha a megtermelt hő elszökik a réseken. Egy mini kazános fűtési rendszer hatásfoka akár 90 %-os is lehet, mivel kis távolságra kell a fűtővizet szállítani.

Talán a legfontosabb kérdés, amikor mini kazán konvektor helyére kerül beszerelésre, az ár. Természetesen egy hagyományos méretű kazánnál olcsóbban tudjuk telepíteni, még ha olyan plusz kiadásokkal is számolunk, mint a radiátorok vagy nyílászáró csere. Egy mini kazán 300-400 ezer forint közt elérhető. Ehhez jönnek még a radiátorok költségei, anyaggal és szerelési költséggel. A fűtéskorszerűsítés mindenképpen megéri, hiszen bár először egy nagyobb összeget kell befektetnünk, a hatékony működés rövid időn belül visszahozza az árát.

Várjuk hívását, ha fűtéskorszerűsítést tervez!

 

Vélemény, hozzászólás?