Ki találta fel az elektromos cigit és milyen okból?

Az elektromos cigit, vagy e-cigit, az első generációt Herbert A. Gilbert találta fel. Gilbert egy amerikai feltaláló volt, aki 1963-ban nyújtotta be a „Füst nélküli, nem égő cigarettát” című szabadalmi kérelmét. Azonban az ötlet akkoriban nem kapott túl nagy figyelmet és nem terjedt el széles körben.

A modern e-cigarettát azonban Hon Lik, kínai gyógyszerész találta fel 2003-ban. Hon Lik saját tapasztalataiból és személyes motivációból kiindulva keresett egy alternatívát a hagyományos dohányzásra. Az apa korai halála miatt és a saját dohányzási szokásaival kapcsolatos egészségügyi problémák inspirálták, hogy olyan eszközt találjon, amely kevesebb káros anyagot tartalmaz, mint a hagyományos cigaretták.

Hon Lik 2006-ban kezdte el az e-cigarettákat piacra dobni Kínában, majd az eszközök népszerűsége gyorsan terjedt szerte a világon. Az e-cigaretták népszerűségének növekedését az indokolta, hogy az emberek azáltal, hogy kevesebb káros anyagot fogyasztanak és kevesebb dohányfüstöt bocsátanak ki, úgy gondolták, hogy az e-cigi egészségesebb alternatíva lehet a hagyományos dohányzás helyett.

Az e-cigaretták fejlődése azóta folyamatos, és továbbra is kutatják azok hatásait az egészségre. Az e-cigaretták továbbra is vitatottak, de sokan úgy gondolják, hogy az e-cigi használata kevésbé káros az egészségre, mint a hagyományos dohánytermékek fogyasztása. Azonban fontos tudni, hogy az e-cigaretták sem teljesen ártalmatlanok, és az egészségügyi hatásukról folyamatosan folynak a kutatások és viták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük